tiistai 1. huhtikuuta 2014

Yhteiskunta on mätä

Viimeaikoina ihmisiä paljon puhututtaneet lehtiotsikot tukien pienentämisistä vääntävät omankin naamani mutkalle.

Ensinnäkin. Valtion sanotaan elättävän vähäosaisimmat, mutta mietitäänpäs uudestaan. Vuoden 2014 tuloveroasteikon mukaan suurin tuloveroprosentti on 31,75%. Jos tienaat bruttona 100 000 euroa vuodessa, maksat siitä valtiolle 18 547 euroa. Kahdeksantoistatuhatta viisisataaneljäkymmentäseitsemän euroa! No joo joo, harvapa tollasia summia tienaa, mutta kuitenkin. Jos lisätään tähän muunmuassa ostamiesi tuotteiden ja palveluiden arvonlisäverot, kohoaa valtion pussiin sujahtava summa huimiin atmosfääreihin.

Työssäkäyvät ihmiset kuluvat loppuun valtion tavoitellessa jatkuvaa talouskasvua. Ei se nimittäin juuri muita vaihtoehtoja anna. Suuri osa ihmisistä voi kovin huonosti yhteiskunnan puristaessa meitä tietyn muotin läpi-se asettaa paineita ja malleja siitä, miten meidän ''pitäisi'' elää-ole töissä kasista neljään jne. Holhousyhteiskunnan vallitessa ihmisiltä evätään mahdollisuus muovata elämästään mielekästä-ja kyseinen oravanpyörä on omiaan sairastuttamaan ihmisiä henkisesti. Silti avun saaminen ainakin julkiselta puolelta on nykypäivänä ihan mielettömän vaikeaa.

Edellämainituista faktoista huolimatta valtiolla ei ole koskaan tarpeeksi rahaa, vaan tälläkin hetkellä on suunnitteilla mm. opintotuen muuttaminen lainaksi.

Moiset päätökset heijastavat omalta osaltaan päättäjien mielenmaisemaa ja sitä, mitä he pitävät tärkeänä, mutta nyt alkaa näyttää siltä, että nämä hommat on priorisoitu aivan pää perseessä. Mihin esimerkiksi opintotuen muuttaminen lainaksi todennäköisesti johtaisi? Uskon, ettei kovin moni ota mielellään lainaa kantaakseen jo 17-vuotiaana. Ehkä opiskelemaan lähteminen vähenisi kokonaisuudessaan-ainahan voi jäädä kotiin makaamaan toimeentulotuen turvin, ja eipähän tarvitse myöhemmin maksella lainoja takaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti